zaterdag 3 februari 2018

Winterse lasagne

Soms heb je eens zin in lekker ouderwets comfort food. Zoals een heerlijke lasagne. Aangezien ik nog een pompoen had liggen en al succesvol witloofrolletjes en macaroni gemaakt had met pompoensaus leek het me ideaal om de bechamelsaus in klassieke lasagne te vervangen door heerlijke pompoensaus. 
Ik had ook nog palmkool liggen en kwam zo tot een heerlijke lasagne verde. Er zitten geen tomaten in deze lasagne maar enkel lekkere verse wintergroenten. Ondanks dat er geen kaas of vlees inzit is de lasagne lekker vullend en ideaal voor koude winteravonden.
Het lijkt veelwerk maar het valt heus wel mee. Je kan de groene laag maken terwijl de pompoen aan het gaarstoven is. En eens alles in de oven staat kanje rustig opruimen.

Voor 4 porties
Voor de saus
  • 400gr pompoen
  • 200gr champignons (of extra pompoen)
  • 1 ui
  • 150gr gekookte rode linzen
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 lepel olijfolie
  • 1 koffielepel mosterdzaad (niet noodzakelijk)
  • 1 koffielepel komijnzaad
  • 1/2 koffielepel gerookt paprikapoeder
  • peper en zout
  • 3 lepels gistvlokken
  • 300ml plantaardige melk naar keuze
  • 1 eetlepel mosterd
  1.  Snipper de ui en de knoflook. Snij de pompoen en champignons in blokjes (moet niet te fijn)
  2. Verhit de olie in een pot en voeg het mosterdzaad en komijnzaad toe. Laat staat tot je ze beginnen te springen.
  3. Voeg dan de ui en de knoflook toe. Roer er ook het gerookt paprikapoeder en wat peper en zout door.
  4. Fruit de ui en voeg dan de pompoen en champignons door. Roer een minuutje of 2 rond.
  5. Voeg de melk toe en laat op een zacht vuurtje sudderen tot de pompoen zacht is.
  6. Haal van het vuur en voeg de gistvlokken, mosterd en linzen toe. Mix tot een gladde saus met de staafmixer. Proef en voeg eventueel nog wat kruiden,mosterd of gistvlokken toe.
  7. Als de saus heel dik is kan je wat extra water of plantaardige melk toevoegen. 
Voor de groene laag
  • 300gr palmkool (of boerenkool of andere bladgroente)
  • een halve ui
  • 1 lepel olijfolie
  • 1 lepel Provençaalse kruiden 
  • Peper en zout
  1. Snipper de ui. Was de palmkool en snijd in fijne stukjes.
  2. Verhit de olie in een pan en fruit de ui.
  3. Voeg de palmkool en een bodempje water toe.
  4.  Laatop een zacht vuurtje stoven tot de stengels van de palmkool wat zachter zijn. Voeg tussendoor water toe als het te droog wordt.
  5. Roer er de kruiden door.

Afwerking
  • (6) Lasagnebladen
  • paneermeel 
  • olijfolie
  1. Bedek de bodem van een ovenschaal met een royale portie pompoensaus
  2. Verdeel er 1 laag lasagnebladen over.
  3. Verdeel hierover de helft van het palmkoolmengsel.
  4. Leg er een nieuwe laag lasagnebladen over.  
  5. Verdeel een een royaleportiepompoen saus over.
  6. Verdel hier de rest van het palmkoolmengsel over.
  7. Leg er opnieuw een laag lasagnebladen over
  8. Verdeel de resterende pompoensaus over de lasagne en bestrooi met paneermeel. Sprenkel er voorzichtig wat olijfolie over 
  9. Zet in de oven op 180C voor ongeveer 25 minuten. Controleer of de lasagnebladen gaar zijn.  
OPMERKINGEN
  • Je kan de pompoensaus natuurlijk kruiden naar wens.
  • In plaats van palmkool kan je ook andere bladgroenten gebruiken of een mengeling. Ook restjes veldsla of slappe rucola kan je hierin verwerken 
  • Ik gebruikte een ovenschaal van ongeveer 20cm op 20cm waar net 2 lasagnebladen naast elkaar in paste. 
  • Ik gebruikte hier ook de nerven van de palmkool. Door ze klein te snijden en te laten gaarstoven in een bodempje water waren ze voor mij zacht genoeg. 
  • Paneermeel kan je maken door een restje oud brood fijn te hakken over havermout fijn te hakken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...