zaterdag 13 januari 2018

Pompoenkoekjes

Deze week wou ik eventjes snel een nieuwe pot pompoenketchup opentrekken. "Haast en spoed is zelden goed." Want het bleek een pot pompoen-appelmoes*. Eenmaal open is dat vacuüm verbroken en moet het dus snel gegeten worden. Koekjes maken leek me een ideale oplossing.
Deze koekjes zijn gebaseerd op snelle 2 ingrediënten koekjes: namelijk havermout en banaan. Maar ik heb de exotische banaan vervangen door plaatselijke pompoen en appels. Verder heb ik nog wat extra's voor de smaak toegevoegd. En heb ineens 3 verschillende soorten gemaakt.
De chocolade is 85% chocolade dus niet suikervrij. Je kan de chocolade ook weglaten of vervangen door 99% chocolade of een zelfgemaakt alternatief.
In plaats van rozijnen en pecan kan je ook ander gedroogd fruit of noten gebruiken.Of je kan dit ook weglaten. 

Voor 28 koekjes
  • 350gr pompoen-appelmoes* 
  • 290gr havermout
  • 1 lepel lijnzaad
  • 3 lepels water
  • 1 lepel (kokos)olie
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 50gr rozijnen
  • 25gr pecannoten
  1. Maal het lijnzaad fijn en meng met het water. Zet opzij.
  2. Breek de pecannoten handmatige in kleine stukjes (geen meel van maken)
  3. Meng de havermout met het bakpoeder, kaneel, speculaaskruiden en zout. Meng er ook de rozijnen en gebroken pecannoten onder.
  4. Smelt de kokosolie op de verwarming (als je andere,vloeibare olie gebruikt is dit natuurlijk niet nodig)
  5. Meng de olie met het lijnzaad en de vruchtenmoes. 
  6. Meng deze natte ingrediënten onder de droge. 
  7. Bekleed een bakplaat met bakpapier (of waarschijnlijk 2 platen of 1 plaat en een rooster).
  8. Neem een beetje deeg in je handen. Rol er een balletjes van.Duw plat en leg op de bakplaat. (Zie afwerkingen voor verschillende koekjes)
  9. Herhaal met al het deeg. Zet in de oven op 180C en bak voor ongeveer 20 minuten.Dekoekjes mogen nog wat zacht zijn.
  10. Laat afkoelen en bewaar nadien in een luchtdichte doos.

EXTRA
Ik had 3 soorten koekjes:met chocolade, afgewerkt met pecannoot en duimkoekjes met tahin.

Voor de koekjes met chocolade (helft van de koekjes)
  • Smelt 25gr pure chocolade au bain marie
  • doop de afgekoelde koekjes met 1 zijde in de chocolade. Leg met de droge kant op een bord. 
  • Laat liggen tot de chocolade hard geworden is en bewaar dan in een luchtdichte doos
Voor de koekjes met pecannoten
  • Zoek mooie stukken pecannoten uit.
  • Duw ze op de koekjes voor ze de oven ingaan.
  • Bak gewoon zoals in het recept staat.
 Voor de duimkoekjes met tahin
  • Bij het rollen van de koekjes duw je met je duim een putje in het koekje
  • Bak zoals aangegeven in het recept
  • Als de koekjes afgekoeld zijn vul je dit putje op met tahin (of pindakaas)
  • Je kan dit best vlak voor serveren doen.  

* Deze pompoen-appelmoes had ik gemaakt volgens het recept zoals in de link weergegeven maar zonder dadels en peer. Enkel pompoen en appel dus. Maar met enkel pompoenpuree of appelmoes lukt het ook wel. De smaak is anders en je moet de hoeveelheid havermout waarschijnlijk aanpassen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...