donderdag 18 mei 2017

Gevulde tomaat met tzatziki

De inspiratie voor dit gerecht haalde ik eigenlijk bij tomate crevette, iets wat ik als veganist niet meer eet. Maar ik vond het altijd wel een leuk gerechtje omdat ik dol ben op tomaten en iets gevuld er altijd wat special er uitziet. Dus in plaats van een gewone salade werd het een gevulde tomaat.


In dit recept wordt gekookte gierst gebruikt maar als je graag eens puur rawfood eet kan je die ook weglaten of vervangen door bijvoorbeeld gekiemde linzen. Dit gerecht vulde ik nog aan met tzatziki. Alles is suikervrij, E-nummervrij en veganistisch.
Hier at ik het gerecht als lunch maar je zou het ook als voorgerechtje kunnen geven. Dan hoeft er geen gierst bij en kan je wat minder salade maken.


Voor 3 porties gevulde tomaat


  • Stronk en steeltjes van 1 bloemkool (ongeveer 200gr) 
  • 3 tomaten 
  • 2 lepeltjes kappertjes 
  • 5tal zwarte olijven 
  • 5tal groene olijven 
  • Rucola 
  • 50gr gierst (optioneel) 
  • Halve ui 
  • Peper en zout 
  • 2 lepels salade du pecheur (of ander gedroogd zeewier)
  1.  Snij het hoedje van elke tomaat. Hol de tomaten uit (maar vang alles op), Strooi er een beetje zout in en zet ze ondersteboven.
  2. Kook de gierst gaar, vang het eventuele kookvocht op.
  3. Snij de bloemkool in kleine stukjes en hak ze tot een soort van couscous in de hakmolen
  4. Snipper de ui, snij de olijven fijn.
  5. Meng de bloemkoolcouscous, olijven, kappertjes,gierst, ui, olijven en zeewier. Snijd wat je uit de tomaat hebt gehaald fijn en meng dit ook onder de salade. kruid af met peper en zout. 
  6. Vul de tomaten voorzichtig met de saladeen zet hun hoedje weer op.
  7. Serveer met rucola, tzatziki of tapenade en de rest van de salade

Voor de tzatziki


  • 50gr zonnebloempitten 
  • 1 teentje look 
  • Halve ui 
  • Halve komkommer
  • 1 lepel azijn of citroensap 
  • 1 volle lepel gistvlokken 
  • Paar lepeltjes water (kookvocht gierst) 
  • Peper en zout  
  1. Week de zonnebloempitten een paar uurtjes in water. Giet af.
  2. Pel de look en snij in 4. Snij de ui ook in 4.
  3. Doe de zonnebloempitten, look, ui, azijn en gistvlokken in de hakmolen en hak fijn. 
  4. Snij de komkommer met de hand fijn en meng onder de pasta uit de hakmolen
  5. Voeg lepel voor lepel een beetje kookvocht toe, tot je de juiste textuur hebt.
  6. Kruid met peper en zout

OPMERKINGEN
  • Je kan natuurlijk nog extra groenten toevoegen aan de salade
  • De tzatziki smaakt bij vele salades heel lekker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...