donderdag 16 november 2017

Linzenschijven en Aardappelkoekjes

Bij de Oosterse snijbonen aten we ook nog deze heerlijke krokante bijgerechtjes. De aardappelkoekjes zijn geïnspireerd op de exotische aardappelkoekjes, ik had het recept gewoon aangepast aan wat ik in huis had. Het idee voor de linzenschijven heb ik eens gelezen in een Indisch kookboek. Dat was al weer lang terug naar de bib maar op goed gevoel kwam er een winnaar uit de bus.
De burgertjes met echt oranje in zijn de linzenschijven, de twee geel-bruine schijven zijn de aardappelkoekjes. Ik heb ze gemaakt met en burgervormpje maar zonder zou ook kunnen.



Voor 6 aardappelkoekjes

  • ongeveer 300gr aardappelen of een restje puree 
  • 1 ui  
  • ½ theelepel komijnzaad 
  • peper en zout 
  • nootmuskaat 
  • currypoeder  
  • Rijstolie
  1. Schil de aardappels, snij ze in blokjes en kook ze gaar. Voeg nootmuskaat, peper en zout toe en maak er puree van. Zet opzij (of gebruik dus gewoon een restje puree). 
  2. Verhit een droge pan en rooster de komijnzaadjes. Zet opzij  
  3. Snipper de ui. Verhit olie in een pan en fruit de ui.  
  4. Meng de ui met de aardappelpuree en de komijnzaadjes. Meng er ook ongeveer een theelepeltje currypoeder onder.  
  5. Verdeel het mengsel in delen en maak er burgertjes van.  
  6. Verhit olie in een pan en bak de aardappelkoekjes ongeveer 3 minuten aan elke kant
Voor 8 linzenkoekjes
  • 100gr gedroogde rode linzen 
  • groen van een halve paksoi  
  • 1 ui  
  • 1 teentje knoflook  
  • stukje madam jeanette of 1 rood of groen pepertje  
  • 1 koffielepeltje komijnzaad  
  • ½ koffielepeltje currypoeder  
  • enkele lepels geraspte kokos  
  • Rijstolie
  1. Week de linzen minstens 2 uur in water. Giet af en laat goed uitlekken.Mix fijn (ongekookt dus) 
  2. Snipper de ui, look en pepertje. Snij het paksoi groen in reepjes.  
  3. Verhit olie in een pan en bak het komijnzaad tot het lekker ruikt.  
  4. Voeg de ui met de look en pepertje toe en fruit.  
  5. Voeg paksoi toe en laat slinken.  
  6. Kruid met peper en zout en currypoeder.  
  7. Meng (niet mix) met de gemixte linzen. Voeg 2 eetlepels geraspte kokos toe en meng opnieuw. Normaal heb je nu een redelijk stevig mengsel.Zo niet,voeg dan nog wat geraspte kokos toe.  
  8. Verdeel 2 lepels geraspte kokos over een bord.  
  9. Vorm 6 burgertjes van het mengsel en rol elk burgertje door de kokos.
  10.  Verhit olie in een pan en bak de burgertjes ongeveer 3 minuten aan elke kant.

OPMERKINGEN

  • In plaats van het groen van paksoi zou je ook spinazie, warmoes, radijsjesloof,... kunnen gebruiken. 
  • Het witte, harde gedeelte van de paksoi gebruik ik hier niet. Dat zat bij de loempia's en de Oosterse snijbonen.  
  • Geen fan van kokos? Rol de linzenschijven dan door gehakte noten, sesamzaad, paneermeel,...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...