donderdag 31 augustus 2017

Geef je spullen weg

Kleding, tassen, boeken, schoenen, speelgoed,.... waarschijnlijk puilt je huis er ook van over. Maar goede spullen weggooien vinden we zonde, ook al gebruiken ze we niet meer. En dat is toch even erg.
Misschien breng je al regelmatig spullen naar de kringloopwinkel of geef je ze weg aan vrienden of familie. Maar er zijn nog andere oplossingen.



Een little free library
Een simpel systeem om gratis aan nieuwe boeken te komen. Zet ergens een kastje, vul het met boeken en laat anderen er boeken uithalen. Vraag of ze in de plaats een ander boek komen zetten.
Deze kastjes zetten mensen soms gewoon naast hun voordeur. Voordeel is dat je zo in contact komt met de buurt. Nadeel is wel dat je een beschut plekje moet hebben of een waterdichte kast.

Zelf heb ik enkel jaren geleden het idee geopperd om in onze wereldwinkel (Oxfam Maaseik) zo'n kastje te zetten. De boeken staan droog en stiekem hopen we natuurlijk dat mensen ook iets kopen maar dat moet niet. Ander voordeel is dat je als vrijwilliger altijd wat te lezen hebt. Ik merk wel dat veel mensen niet graag nieuwe boeken afgeven. De meeste boeken die erin komen zijn al een aantal jaren oud (of de nieuwe boeken zijn gewoon direct weg, dat kan ook). Ook wordt het door een aantal mensen echt gebruikt als bibliotheek. Ze nemen er een boek uit en komen dat ruilen als het uit is. Heel leuk maar het is toch leuk om af en toe nieuwe boeken te hebben.
Als we merken dat een bepaald boek wel heel lang blijft liggen halen we het weg en brengen we het naar de lokale harmonie die elk jaar en grote boekenbeurs organiseert waar van ver mensen op af komen.

Weggeefrek
Een collega van mij had een aantal jaren geleden de ruilbeurs geïntroduceerd aan onze collega's. En we hadden er een aantal succesvolle ruilnamiddag opzitten. Alle overschot brachten we weg naar de kringloopwinkel, het asielcentrum of een andere organisatie. Tot ik het idee opperde van een weggeefrek. Ook weeral simpel maar eigenlijk geniaal: ze een oude kast ergens waar veel mensen komen (in ons geval de cafetaria bij onze leslokalen) en vul het met spullen als kleding, speelgoed, boeken, huisraad,... En zeg dat mensen er gewoon iets uit mogen nemen.
Dit idee werd op het einde van school jaar 2015-2016 bedacht en in september hadden we zoveel spullen dat we bij de inschrijfdagen een heuse weggeef-winkel hadden. Ook deze zomer waren er regenachtige dagen zodat iedereen eens opgerommeld heeft en hebben we weer een succesvolle weggeefwinkel kunnen houden. De rest komt in het weggeefrek.Doorheen het jaar hebben we een verantwoordelijke die het rek bijvult (zodat het niet te vol ligt en het bijvullen wat gespreid gebeurt). Spullen die lang blijven liggen brengen we als nog weg naar de kringwinkel.
Nu hebben we wel een doelpubliek die blij is met hulp: asielzoekers, alleenstaande ouders, gepensioneerden, laaggeschoolden (die vaak maar zeker niet altijd ook laagbetaalde jobs uitoefenen), mensen die via diensten als het OCMW bij ons terecht komen,... En over het algemeen is huisraad (glazen, borden, handdoeken, kookpotten...) direct weg. Ook kinderkleding en speelgoed is heel populair. Bij vrouwenkleding en mannenkleding zijn vooral truien en jassen populair.

Andere mogelijkheden
  • Een speelgoedkast
  • een restjes koelkast
  • Een kast voor houdbare levensmiddelen
  • ....
Waarom zou je zoiets doen?
Ten eerste is het niet echt veel werk dus daarom moet je het niet laten. Daarnaast heeft het ook vele voordelen.
  • Je helpt er andere mensen mee
  • Je hebt een doel voor overbodige spullen in plaats van ze stof te laten vergaren 
  • Het is ecologisch:spullen worden hergebruikt dus minder afval en er worden minder spullen gekocht dus minder gebruik van grondstoffen
  • Je zet ook andere mensen aan om ecologisch te handelen (Het heeft mij verbaasd hoeveel collega's opeens met spullen van familie aankwamen. Soms zelfs een hele doos perfecte spullen die klaarstonden om naar het containerpark te brengen. Hebben we weer mooi gered.)
  • Je ontmoet misschien nieuwe mensen of je hebt een aanknopingspunt om met iemand een gesprekje te beginnen
  • je vindt zo ook zelf gratis leuke spullen
Dus....
bedenk een plan, bedenk een plaats, verzamel wat spullen en begin gewoon je eigen geef-en-neem-kast!
Enkele tips:
  • Informeer voor je begint al mensen, ze helpen direct met spullen te verzamelen en zijn ineens op de hoogte 
  • Als je een binnenlocatie hebt is het veel makkelijker maar buiten is zeker niet onmogelijk
  • Bedenk of iedereen zomaar alles mag meenemen of dat je graag iets in de plaats hebt. Als je verwacht dat mensen ook zelf spullen binnenbrengen als ze iets meenemen moet je dit duidelijk aangeven (wees niet te streng, zeg dat het leuk zou zijn als ze iets in de plaats leggen). 
  • Maak een kort briefje met wat informatie (wat, hoe, waarom,...), en hang het bij de kast. Zo weet iedereen wat de bedoeling is
  • Ga af en toe eens door de kast om ze wat op te ruimen.
  • Wordt de kast te klein? Zoek dan wat spullen die er al heel lang liggen uit en breng die naar de kringwinkel.
  • Zorg voor wat gratis reclame: de boekenkast hebben we een aantal keren in het stadsbladje vermeld en ook in een plaatselijk facebookgroep gepost. Het weggeefrek op school wordt bij het begin van elke module even vermeld (zodat cursisten begrijpen dat ze er gewoon gratis dingen mogen uitnemen.)




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...