donderdag 9 februari 2017

Wortelgratin

Gratin, dan denk je aan room, aardappels en gemalen kaas. Een echt winters gerechtje dus. Toch maak ik hem hier veganistisch, e-nummervrij en suikervrij. In deze gratin zitten aardappels, wortelen en pastinaak. En in plaats van room gebruik ik een witte saus op basis van sojamelk. En voor een heerlijk gegratineerd korstje kan je fijngemalen gerookte tofu gebruiken.
 Nog een lekkere linzenburger erbij en je hebt een heerlijke maaltijd. Ik gebruik hier veel pastinaak en weinig wortel maar je kan het ook omwisselen of nog andere stevige groenten gebruiken. 

Voor 2 porties


  • 300gr aardappelen 
  • 100gr wortels 
  • 250gr pastinaak 
  • 300ml sojamelk 
  • 25gr havermout 
  • 15gr gistvlokken 
  • ½ koffielepeltje mosterdzaad 
  • ½ koffielepeltje paprikapoeder 
  • 10gr zongedroogde tomaat zonder olie 
  • Zout 
  • Peper
  • Ongeveer 30 gr gerookte tofu (optioneel)

  1. Doe de havermout, gistvlokken, paprikapoeder, mosterdzaad, gedroogde tomaat en een snufje zout en peper in de hakmolen. Hak fijn.
  2. Schil de aardappels en snij in schijfjes. Snij de wortel en pastinaak in schijfjes.
  3. Doe de aardappels-, wortel- en pastinaakschijfjes in een pot met water en breng aan de kook. Laat ongeveer 8 minuten koken. Giet af.
  4. Meng het havermoutmengsel met de sojamelk. Roer goed.
  5. Leg de aardappels en groenten in laagjes in een ovenschotel en overgiet met de saus
  6. Hak de tofu fijn in de hakmolen en bestrooi er de gratin mee
  7. Zet in de oven op 200C voor ongeveer 20 minuutjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...