zaterdag 30 april 2016

Verbeelding Bookchallenge deel 2

In maart en april heb ik weer een hoop boeken gelezen waarvoor er 6 in aanmerking kwamen voor een puntje van de Bookchallenge van Kathleen van Verbeelding.
De meeste boeken las ik spontaan en kon ik toen onder een puntje plaatsen. Naar sommige ging ik bewust opzoek en ik denk dat ik dat nu meer en meer moet doen want er zijn toch nog een aantal puntjes bij die ik niet zomaar ga lezen.

Voor andere deelnemers aan de bookchallenge: kijk eventjes onderaan i.v.m. puntje 30!



 Een humoristisch boek Dagboek van een halve indiaan – Sherman Alexie
Arnold Spirit Junior (of kortweg Junior) is een 14-jarige Spokane-indiaan die opgroeit in een reservaat. Daar is hij ook de pispaal omdat hij geboren is met water in zijn hersenen, last heeft gehad van aanvallen en nog stottert ook. Alleen in zijn cartoons kan hij gezegd krijgen wat hij wil. Om de cirkel van kansarmoede en alcoholisme te ontsnappen besluit hij naar een school buiten het reservaat te gaan. En zo wordt hij een appel, rood van buiten, wit van binnen en hoort hij eigenlijk nergens bij. Klinkt misschien alles behalve een humoristisch boek maar het is geschreven met zoveel humor, zelfspot en rake opmerkingen. Daarnaast staan er ook cartoons in het boek. En zijn er dingen die wel goed lopen.
Dit boek is eigenlijk semi-autobiografisch en eerder gericht op jong volwassenen. Reservation blues van dezelfde schrijver is ook een aanrader voor een rauw maar grappig boek. 

Een boek waarin familie centraal staat Onder volwassenen - Sophie Dahl
Onder volwassenen vertelt het verhaal van Kitty en haar familie. Eigenlijk is de band tussen moeder en dochter het thema van het boek. De jonge moeder van Kitty is een kunstenares, haar vader een meneer die ze niet kent en die getrouwd is. Haar moeder heeft ook nog een jongere tweeling van een goochelaar waar ze kort mee getrouwd was. Kitty groeit op bij haar grootouders en jonge tantes op het Engelse platteland tot haar moeder naar Amerika vertrekt en haar kinderen meesleurt van hot naar her. De enige zekerheid is de wisselvalligheid van haar moeder en de kinderjuf Nora. Kitty beland van de ene omgeving in de andere. Kijkt erg op naar haar moeder en wil zijn zoals zij terwijl ze ook afstand wil van haar moeder. Wil gezien en gewaardeerd worden door haar moeder.
Het hele verhaal is eigenlijk een flashback, afgewisseld met het nu waarin Kitty naar Engeland reist om haar zieke moeder te bezoeken. 
Het verhaal kwam soms wat chaotisch over (wat wel weer paste bij de levensstijl van Kitty) en voelt onaf als je het uit hebt. Niet iets waardoor je direct een volgend boek van de auteur wil. 
 


Een boek waarin eten centraal staat Chutneys & chapatibrood – Shoba Narayan
Dit boek is ene beetje een kruising tussen een levensverhaal en een heel toegankelijk boek over de Indiase cultuur. Shoba vertelt haar levensverhaal en de vele rituelen en het eten die daar bij horen. Van de choru-unnal, de eerste vaste maaltijd van een baby, tot haar huwelijk. Elk hoofdstuk wordt ook afgesloten met een vegetarisch recept.
Het klinkt misschien wat saai maar de familie loopt vol met hilarische personen en het eten wordt geweldig beschreven: je krijgt er honger van! Ook haar levensverhaal is best interessant en grappig beschreven. Enige nadeel: ik heb het gelezen tijdens de veganchallenge en de meeste recepten bevatte ghee of yoghurt
Dit boek zou ook kunnen voor puntjes 10 of 15

Een boek geschreven door een auteur met Aziatische roots: Alleen tegen de wereld – Somaly Man.
Alleen op de wereld vertelt het verhaal van Somaly Man ( in 2014 is blijkbaar in de media gekomen dat het verhaal van Somaly Man gelogen zou zijn. Ik heb geen idee wat waar is en wat niet. Mij lijkt ze in ieder geval nuttig werk gedaan te hebben.)Somaly Man wordt rond 1970 geboren in Cambodja en groeit op als wees in een afgelegen dorp in de bossen. Dan wordt ze meegestuurd met een oude man die ze grootvader noemt naar een landbouwersdorp. Daar moet ze hard werken voor grootvader. Enkel in het gezin van de plaatselijke leraar wordt ze vriendelijk behandeld. Grootvader regelt een huwelijk voor haar en als dat fout loopt verkoopt hij haar aan een bordeel. Na veel gruwel geraakt ze via een Europese klant uiteindelijk uit de prostitutie. Na haar huwelijk met een Fransman richt ze een organisatie op (AFESIP Agir pour les Femmes en Situation Precaire) om slachtoffers van gedwongen prostitutie te helpen en kans te geven op een nieuw leven. Een heel aangrijpend boek.

Een boek dat zich in de dichtstbijzijnde Vlaamse stad afspeelt Het huis aan het kanaal – Georges Simenon.
Dit was geen gemakkelijk. De dichtstbijzijnde stad is Maaseik en ik had verwacht dat het een makkie zou zijn. Een roman over de bokkenrijders, een boek over de eerste wereldoorlog die 2 km verder er niet was (Nederland was neutraal), een verhaal over Jan en Hubert van Eijck (de schilders van het Lam Gods die afkomstig zouden zijn uit Maaseik),… maar in de bibliotheek kon men mij niet verder helpen dan een jeugdboek van Ed Franck waarvan ze dachten dat het zich in Maaseik afspeelde. Uiteindelijk wat rond gevraagd en toen bleek dat Georges Simenon (van comisaris Maigret) een boek heeft geschreven dat zich afspeelt in Neeroeteren (een deelgemeente van Maaseik). Het huis aan het kanaal is echter geen “policier” maar een literaire roman uit 1932. Edmee is een zestienjarig meisje uit Brussel dat na de dood van haar vader als wees naar, voor haar onbekende familie, in Neeroeteren wordt gestuurd. Als Brusselse kijkt ze neer op die Vlaamse, gedegenereerde boeren. (Hoewel haar meeste Vlaamse familieleden Frans spreken en zij na een jaar nog geen Nederlands). Zelf vond ik het niet echt een geweldig boek. Gewoon omdat het mijn genre niet is. Buiten de boerderijen de kerk Neeroeteren wordt de streek niet echt vermeld. Het had zich net zo goed ergens anders kunnen afspelen.

 
Een boek dat je in 2015 kocht en dat nog steeds ongelezen in de boekenkast staat. By the time you read this – Lola Jaye
Misschien verbazend voor sommige maar ik had gewoon geen boek hiervoor. Sinds mijn verhuis een paar jaar geleden (en het feit dat mijn moeder altijd zeurt dat er nog steeds een hele hoop boeken van mij thuis staat) koop ik zelden nog boeken. E-books koop ik enkel om direct te lezen. Maar tussen mijn oude collectie boeken staan wel nog boeken die ik nog nooit gelezen heb. Waaronder deze dus:

De vader van Lois is gestorven aan een ziekte toen ze 5 was. Als ze bijna 12 is hertrouwt haar moeder en op die dag ontvangt ze van haar tante “The Manuel”, boek met tips dat haar vader voor haar geschreven heeft toen hij wist dat hij terminaal was. Op elke verjaardag mag ze een nieuw stuk lezen, tot haar 30ste verjaardag (zo oud was haar vader toen ze stierf). Zo volgen we eigenlijk Lois haar leven, een soort van coming of age story die zich afspeelt in Londen.
Het boek is heel vlot geschreven, soms een beetje voorspelbaar maar toch is niet alles zo als het lijkt. De eerste hoofdstukken zijn ook wat onrealistisch omdat Lois wel heel volwassen denkt voor een 12-jarige. Lois heeft amper vrienden omdat ze zich nogal afschermt en “haar vader’s steun” heeft. Dat wordt eigenlijk op een mooie manier verteld. De eenzaamheid druipt gelukkig niet van de bladzijden. Over sommige gebeurtenissen wordt wat snel overgegaan en andere zijn dan weer wat te langdradig.
Omdat het verhaal begint in 1990 dacht ik ook vaak terug aan mijn eigen jeugd. De intrede van mobile telefoons, internet, de dood van prinses Diana,…


 Overzicht
De doorstreepte puntjes heb ik in mijn vorig overzicht besproken.


  1. Een boek dat meer dan 600 pagina’s telt (want 500 pagina’s waren nog niet moeilijk genoeg, ugh)
  2. Een horror boek
  3. Een detective    Sneeuwstorm en amandelgeur - Camilla LƤckberg  
  4.  Een klassieker 
  5.  Een humoristisch boek Dagboek van een halve indiaan – Sherman Alexie
  6. Een briefroman (een boek geschreven in brieven of e-mails)
  7.  Een debuut (het eerste boek van de auteur in kwestie)    Gestolen onschuld - Corban Addison.
  8. Een boek waarin familie centraal staat Onder volwassenen - Sophie Dahl
  9.  Een boek waarin geestelijke gezondheid centraal staat  De moeder van David S.- Yvonne Keuls
  10. Een boek waarin de dood centraal staat
  11. Een boek waarin geloof/spiritualiteit centraal staat
  12. Een boek waarin eten centraal staat Chutneys & chapatibrood – Shoba Narayan
  13. Een stiekem-wil-ik-niet-dat-iemand-weet-dat-ik-dit-boek-heb-gelezen-boek (van zelfhulpboeken tot stationsromannetjes)    Het spel van Floor - Renee van Amstel. 
  14.  Een boek geschreven door een auteur met Afrikaanse roots
  15. Een boek geschreven door een auteur met Aziatische roots: Alleen tegen de wereld – Somaly Man.
  16. Een boek geschreven door een auteur met Latijns-Amerikaanse roots
  17. Een hervertelling van een bekend sprookje
  18. Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij al boven de 65 was
  19. Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij jonger was dan 25
  20. Een boek geschreven door een auteur die dezelfde voornaam heeft als jij  De stilte van Sugar mill falls- Ilona Van Mil
  21. Een boek waarin het hoofdpersonage holebi is
  22. Een boek waarin het hoofdpersonage een kind jonger dan 12 is
  23. Een boek waarin het hoofdpersonage geen mens is
  24. Een boek dat zich afspeelt in de toekomst
  25. Een boek dat zich afspeelt in een ver, ver verleden (hoe verder, hoe beter!)
  26. Een boek dat springt tussen verschillende tijdsperiodes (heden en verleden, verleden en toekomst, heden en toekomst, verleden en nog verder verleden…)
  27. Een boek dat zich in de dichtstbijzijnde Vlaamse stad afspeelt Het huis aan het kanaal – Georges Simenon.  
  28.  Een boek dat je in 2015 kocht en dat nog steeds ongelezen in de boekenkast staat. By the time you read this – Lola Jaye 
  29.  Een boek van een auteur waarvan je in 2015 al iets las Dixit: Toni Coppers.
  30. Een boek dat een andere deelnemer van de Verbeelding Book Challenge je heeft gegeven
Voor puntje 30
Ik heb 2 boeken van deze lijst die weg mogen. Liefst ruilen (anders geraak ik niet aan puntje 30) maar met het idee van pay it forward wil ik ze ook gewoon weggeven. Het gaat om:

  • By the time you read this – Lola Jaye
  • Chutneys & chapatibrood – Shoba Narayan 
Wil jij wel 1 van deze boeken om 1 of meerdere puntjes van je lijst te schrappen? laat het mij weten in een reactie of via ikkenormaal@gmail.com. We kunnen ergens afspreken of het kan via de post.  

Voor andere puntjes (vooral 10, 22, 23, 24, 26) Iemand suggesties?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...