woensdag 27 augustus 2014

Zoet-zure saus.

Vriendje had zitten rommelen in een paar verhuisdozen die al meer dan een jaar(!) hier stonden.En hij vond nog blikjes tomatenpuree die als tht datum oktober 2014 hebben. Nu is die datum relatief maar ik gooi liever niets weg. Op het menu voor vandaag stond wok en vroeger maakte ik zoetzure saus op basis van ketchup, azijn en suiker.  Niet de beste combo als je suiker- en E-nummervrij wil eten. Dus tijd voor een experiment. Het handige van zo'n blikje is dat je het ook als maateenheid kan gebruiken.

Het rode is de saus natuurlijk

Voor 4 porties zoetzure saus
  • 1 klein blikje tomatenpuree (70gr)
  • zelfde hoeveelheid water
  • zelfde hoeveelheid azijn
  • 1 lepel honing
  • 1 lepel harissa (naar smaak)
  • Peper en zout naar smaak
  1. Doe alle ingrediënten in een sauspannetje en zet op een klein vuurtje
  2. Roer regelmatig en proef eens of de smaak is zoals je wil.Voeg eventueel zuur, zoet of pittig toe.
  3. Breng aan de kook en laat eventjes koken. Kruid eventueel af.
  4. Serveer bij wok.
Wij aten erbij: een spiegelei, glasnoedels,wok van spitskool, paprika, prei, ui, knoflook en courgette in rijstolie.

OPMERKINGEN
  • Als je geen harissa hebt kan je een vers pepertje gebruiken (eigenlijk nog beter maar ik had geen). Je kan harissa ook vervangen door sambal oelek maar daar zitten vaak e-nummers in. Ik heb al gemerkt dat Harissa in België makkelijker te vinden is dan in Nederland. Kijk een in een Marokkaanse winkel. Als je liever geen pittige saus hebt kan je dat ook weglaten.
  • Gebruik agave voor een vegan versie
  • Om het water en de azijn te meten gebruik je dus het lege blikje.
  • Tomatenconcentraat uit blik is misschien niet de beste optie maar niemand is perfect ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...