woensdag 7 mei 2014

Chili sin carne

Een vegan gerecht dat zo lekker is dat je echt niets mist. Zelfs in de tijd dat ik nog ongeveer elke dag vlees at, en dan voornamelijk afwisselde tussen kipfilet en gehaktdingen, vond ik het gehakt in chili overbodig. Ondertussen is mijn chili wel al een stuk gezonder geworden maar nog steeds superlekker. Lekker pikant maar niet zo dat het te overheersend is. Dit is ook een ideaal gerecht om een grote pot van te maken en in porties in te vriezen.

Voor 4 a 5 porties
  • 100gr gedroogde kidneybonen
  • 50gr gedroogde witte bonen
  • 4 teentjes look
  • 1 lepeltje pilipili kruiden (pikante rode kruiden)
  • arachideolie (of andere olie)
  • 2 kleine uien
  • 3 pepertjes (ik had een rood en 2 groene)
  • 1 lepeltje komijn
  • 130gr zilvervliesrijst
  • 500ml passata
  • 2 tomaten
  • 1 rode paprika
  • 1 blik mais (zonder suiker of E-nummers)
  • peper
  • zout
  1. Doe de bonen samen in een kom met deksel en overgiet rijkelijk met water. Laat minstens 8uur weken.
  2. Spoel de bonen om in vergiet.
  3. Pel 3 teentjes look en snij in 4
  4. Doe de bonen in een pot met voldoende water, de pilipili en de 3 teentjes look. Zet een deksel op de pot en zet het vuur. Breng aan de kook en laat koken tot de bonen net niet of net gaar zijn. 
  5. Pel en snipper ondertussen de uien en het laatste teentje look. Snij de pepertjes fijn.
  6. Giet de bonen af en vang een koffiekopje vocht op
  7. Verhit een goede scheut olie in een grote pot (kan dezelfde van de bonen zijn) en fruit de ui, look en pepertjes. Voeg de komijn toe. 
  8. Voeg de rijst toe en laat ook even kleuren.
  9. Overgiet met het kopje kookwater en de passata. Zet op een zacht vuurtje.
  10. Was de paprika en de tomaat en snij in blokjes en voeg toe.
  11. Giet de mais af en voeg samen met de bonen toe.
  12. Kruid met peper en zout.
  13. Zet het deksel terug op de pot en laat nog ongeveer 10 minuten pruttelen
  14. Smakelijk

OPMERKINGEN
  • De kooktijd van de bonen is een beetje afhankelijk van hoe oud de bonen zijn en hoe lang ze geweekt hebben
  • Ik houd van pikant en verwijder de zaadjes van pepertjes niet. Als je minder pittig wil kan je de zaadjes wel verwijderen of minder pepertjes gebruiken.
  • Je kan de rijst (en het kookvocht van de bonen) ook weglaten en vervangen door bijvoorbeeld zelfgemaakte wraps
  • Ik versierde de borden met wat naturel tortillachips, in tegenstelling tot smaakjes chips bevat die geen e-nummers of andere rotzooi
  • Het kan zijn dat je chili wat te droog of te nat wordt. Te droog los je op door voldoende kookvocht van de bonen op te vangen en toe te voegen indien nodig. Als het te los is zou je er een blikje tomatenpuree door kunnen roeren. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...