donderdag 31 oktober 2013

Herhaling give-away

Tot zaterdagnacht kan je nog deelnemen aan de give-away om het boek: "Hoe overleef ik de crisis" van Kath Kelly te winnen. Klik hier voor het originele bericht,informatie om deel te nemen en post je reactie. Veel geluk!

Halloween

Vanavond vieren de mensen blijkbaar Halloween. Waarom? Omdat Amerikaanse series en lokale winkels hun dat aanpraten. En blijkbaar weten de mensen dus ook niet beter.

Op zich heb ik niets tegen oeroude Heidense gebruiken maar laten we wel wezen. De heropleving van Halloween heeft hier niets mee te maken. Maar het heeft alles te maken met mensen dingen aansmeren die ze niet nodig hebben: enge verkleedkleren, lelijke nep spinnenwebben, pompoenen in keramiek, heksenpoppen, halloweensnoep,....  en dat is kassa, kassa. En extra afval natuurlijk.

Daarstraks vroeg iemand me nog of ik vanavond Halloween ging vieren? Mijn antwoord dat ik niet meedeed aan buitenlandse commerciële feesten was blijkbaar een beetje verrassend. De vraag waarom zij wel Halloween vierde blijkbaar ook.

Halloween komt oorspronkelijk uit de Keltische traditie. Zij geloofde dat op deze nacht de grens tussen de levende en doden op zijn kleinst was.   Daarom staken ze vreugdevuren aan om boze geesten te verjagen en verkleedden ze zich zodat de geesten die ze zouden ontmoeten hun als geesten zagen en niet als mensen.
Met de opkomst van het Christendom werd Allerheiligen ingevoerd als alternatief. Hierbij worden de doden herdacht op een manier die meer bij het Katholicisme hoorde: Naar het kerkhof gaan. Toen ik jong was,nog niet eens zolang geleden zag je eind oktober wel overal chrysanten te koop staan maar nog geen Halloweenprullen.

1 November is hier in België nog steeds een feestdag wat het Halloween vieren met veel alcohol iets gemakkelijker maakt maar van mij mag dit commercieel gedoe verdwijnen. En ik ben niet de enige die er zo over denkt want ik vond dit leuke artikel op de site van de Standaard. 

woensdag 30 oktober 2013

appelschijfjes

Een gemakkelijk en gezond tussendoortje of dessertje. Een ideale manier om een vriendje als dat van mij fruit te laten eten. Appels heb ik bijna altijd in huis en nu zijn ze super goedkoop.


Voor 2 personen
  • 1 dikke appel (of 2 kleintjes)
  • kaneel
  1. Verwarm de oven voor op 180C
  2. was de appel. Haal het klokhuis eruit met een appelboor
  3. Snij in schijfjes (ik had er mooi 10 maar dat hangt van de appel af)
  4. Verdeel over een ovenschaal. (Zorg dat ze niet recht op elkaar liggen maar elkaar eerder overlappen) 
  5. Bestrooi met lekker veel kaneel
  6. Zet 15minutjes in de voorverwarmde oven

dinsdag 29 oktober 2013

spinaziepannetje

Weer een lekkere maaltijd gemaakt van mijn voorraad.

Voor 2 personen
  • 120gr gerookt spek (spekblokjes)
  • 3 aardappelen
  • 200gr spinazie (diepvries)
  • 1 grote appel
  • 2 eieren
  • 1 rode ui
  • olie
  • peper en zout
  1. Zet een potje op met water en de eieren. Kook ongeveer 8 minuten. Laat afkoelen
  2. Schil de aardappels, snij in blokjes en kook gaar
  3. Snipper de ui
  4. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in blokjes
  5. Verwarm olie in een pan en bak de spekblokjes 
  6. voeg de ui en de appel toe.Laat meebakken Kruid met peper
  7. Voeg de spinazie toe. Dek af en laat ongeveer 5 minuten stoven. 
  8. Roer en laat nog 5 minuten afgedekt stoven
  9. Serveer de gekookte aardappelen met gepelde eieren en het spinaziespek mengsel.

maandag 28 oktober 2013

Gastblog op eet goed,voel je goed

Vandaag verscheen er een gastblog van mij bij Eet goed, voel je goed. Deze gaat over valkuilen in de supermarkt en hoe ze te vermijden om te besparen.

Cashewpasta

Deze week is het Allerheiligenvakantie, dus ben ik als leerkracht thuis. Ik ben begonnen met een aantal verhuisdozen van vriendje, gelabeld keuken, uit te zoeken. Die stonden hier sinds zijn verhuis eigenlijk in mijn weg.Vriendje had gewoon alles ingepakt.

Dus nu heb ik al een doos vol spullen die maar de kringloopwinkel mogen en heb ik ook veel rommel weggegooid. Ik heb ook een cup gevonden.In veel recepten gebruiken ze die en blijkbaar had vriendje een mooi glazen maatbekertje van 1 cup.

Verder had hij ook gewoon een hoop eten ingepakt. Blikken soep (bah), chocolade (jammie), flessen wijn en ook 2 zakken gezouten cashews, van een budgetmerk. Ik was me net aan het bedenken wat ik ermee zou kunnen doen, vooral omdat ze gezouten waren, toen ik ook een halfvolle pot pindakaas vond die me inspiratie gaf.

Dus ik naar de keuken met mijn cup en cashews. Met dit als resultaat.


Voor 1 potje cashewpasta
  • 1 cup gezouten cashewnoten
  • water
  1. Doe de cashews in een grote kom en voeg water toe dat ze onderstaan. Laat 15 minuten staan en giet af
  2. Spoel de kom uit en doe de uitgelekte cashews er terug in
  3. Overgiet met kokend water en laat 45minuten staan
  4. Giet af maar bewaar het vocht
  5. Doe de cashews in een blender
  6. Voeg 1/2 cup van het cashewwater toe.
  7. Maal fijn tot een pasta. Klaar 
Opmerkingen:
  • lekker als dipsaus bij vb wortelen of misschien ook als beleg voor brood of een cracker
  • als je ongezouten cashews hebt mag je stap 1 weglaten. Dit deed k om het zout een beetje af te spoelen
  • Als je geen maatbeker hebt voor cups kan je ook gewoon een klein glaasje cashews nemen en een half glas van het weekwater gebruiken 

zondag 27 oktober 2013

Hoe overleef ik de crisis + give away

Sinds ik met de bus naar mijn werk ga heb ik veel meer tijd om te lezen. Hoe overleef ik de crisis van Kath Kelly bijvoorbeeld.

Deze vrouw woont en werkt in Bristol en wil haar broer die gaat trouwen een mooi cadeau geven. Daarom besluit ze een jaar lang van 1 pond per dag te leven, alleen haar huur telt niet mee. (In het boek is dit vertaald naar 1 euro per dag terwijl het ongeveer 1,17 is). Het boek is verdeeld in 12 hoofdstukken, waarin ze een verslag geeft van elke maand.

Ik vond het wel een inspirerend boek waardoor je bewuster gaat omgaan met geld. Zo gaat ze met vrienden naar gratis evenementen (waar al dan niet gratis drankjes en hapjes zijn), i.p.v. op cafe te gaan. Ze internet in de bibliotheek, vraagt gratis staaltjes aan, organiseert picknicks met haar vrienden. Ze bezoekt rommelmarkten, ze maakt haar eigen kerstkaartjes en speelt ook zelf de postbode. Ze gaat wildkamperen en gaat vrijwilligerswerk doen en ze doet alles te voet, met de fiets of liftend.

Sommige ideeën vind ik wel interessant zoals de gratis evenementen. Alleen is Limburg Bristol niet en vind ik toch niet elke week iets. Sinds ik het boek gelezen heb ben ik ook bewuster voor prijzen. Een koffie voor 2 euro, een biertje voor 3? Beetje belachelijk.


Zij lift veel en dat is voor mij toch niet echt een optie. Ik was 12 in 1996. Ik heb hier in België de opsporingsberichten van Julie, Melissa, Ann,Eefje,... gezien en gehoord hoe het afgelopen is. Het NOOIT LIFTEN is er net iets te hard ingesijpeld.

Ik vind het ook wel allemaal een beetje extreem. Een budget is goed maar 8,19 euro per week is wel heel weinig. Zelfs voor eten alleen. Maar af en toe stilstaan bij mijn uitgaven kan zeker geen kwaad.

De Give-away
Ik ben niet iemand die alles bijhoudt dus verloot ik dit boek onder geïnteresseerde. Het is 1x gelezen en eigenlijk nog helemaal nieuw want ik zorg goed voor mijn boeken.
Wil je dit boek graag krijgen? Laat hieronder dan een reactie achter. De winnaar wordt uitgeloot en bekend gemaakt op zondag 3 november.

zaterdag 26 oktober 2013

Zelfgemaakt fastfood

Nog steeds geen bankkaart dus hebben we de koelkast en de diepvries maar geïnspecteerd. En wat vonden we? Bruine afbak pistoletjes en biologische burgers.  Dit is ook een goed moment om minder gezonde dingen die ik ooit gekocht heb op te maken. Dus broodje hamburger met gebakken aardappeltjes.



Voor 2 personen
  • 4 grote aardappelen
  • 2 hamburgers
  • 2 bruine bolletjes (in dit geval afbak. Niet zo ideaal)
  • een (rode) ui
  • 1 tomaat
  • 1snede kaas. In 2 gesneden
  • paprikapoeder, zout, peper
  • Zelfgemaakte mayonaise
  • sauzen naar keuze (mosterd,ketchup,...) eventueel zelfgemaakt
  • olie en of boter
  1. Schil de aardappelen en snij in schijfjes
  2. Kook ze ongeveer 10minuten (ze mogen nog wat hard zijn)
  3. Snij de ui in stukjes en de tomaat in schijfjes
  4. Verwarm een beetje olie in een pan en bak de aardappelschijfjes. Bestrooi met paprikapoeder en peper tijdens het bakken
  5. Smelt boter in een andere pan en bak hierin de hamburgers en de ui.
  6. Leg op elk broodje een hamburger, een half sneetje kaas, gebakken ui en een schijfje tomaat. Werk af met een saus naar keuze en serveer met de gebakken aardappeltjes, de rest van de tomaat en mayonaise
Zorg voor een extra salade of een groentesoep als voorafje om toch voldoende groente te eten.

vrijdag 25 oktober 2013

curry met varkensvlees of vis

 Een eerste receptje voor bankroete dagen. Ik had te weinig varkensvlees voor 3 porties en ook te weinig vis. dus serveerde ik het vandaag voor vriendje en mij samen met een gebakken varkenslapje en eett ik morgen de rest met een stukje gebakken vis. (vriendje is niet thuis)


Voor 3 porties
  • 150gr rijst
  • 1 rode paprika
  • 2 kleine uien
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 200ml kokosmelk
  • een lepeltje garammasala
  • peper en zout
  • kurkuma (optioneel)
  1. Kook de rijst samen met de kurkuma. Dit zorgt voor een leuke kleur
  2. Snipper de ui en fruit in een beetje olie
  3. snij de paprika in blokjes en voeg toe. Bak even mee
  4. voeg de garam masala en peper en zout toe
  5. voeg de gepelde tomaten toe en breng aan de kook
  6. voeg de kokosmelk toe en en laat eventje meekoken
  7.  Serveer met de rijst en vlees/of vis (of voeg bijvoorbeeld linzen toe voor een vegetarische versie)

donderdag 24 oktober 2013

Dat gebeurt er als je een ijsje eet

Gisteren was het hier een zonnige oktoberdag en toen ik van mijn werk naar de bus wandelde was ik zo zwak om een ijsje te kopen. Daarmee heb ik nu mezelf gestraft want sindsdien ben ik mijn portefeuille kwijt. Weg ID, weg 5 euro en vooral, weg bankkaart. Ik heb deze laten blokkeren en krijg dan normaal een nieuwe binnen 1 week. 1 november is hier een feestdag dus misschien nog later.

Op zich kan ik nog wel aan geld geraken. Bijvoorbeeld door met mijn rijbewijs naar de bank te wandelen of geld af te halen met mijn visa. Of vragen aan mijn vriendje maar ik vond het een goed idee om eens van overschotjes te leven: dingen uit de diepvries, blikken die hier al langer staan, kleingeld dat in tassen en jassen zit,...

snelle inventaris
  • gepelde tomaten en pasata
  • champignons in blik
  • tiental paprika's in de diepvries
  • verse appelen en peren
  • bevroren fruitsalade
  • restjes kip, vlees en vis in dediepvries
  • voorraadje wijn en bier ;-)
  • 1 tomaat
  • 6,17 uit 2 handtassen
  • ingevroren wokgroente
  • deegwaren
  • ....
Ik denk dat we hier wel gemakkelijke een week van kunnen leven.Vriendje is zaterdag en zondag ook weg dus we zullen zien.

woensdag 23 oktober 2013

chili chocolate

Chili is een top maaltijd voor mij. Voedzaam, gemakkelijk en veel variatie mogelijk. Deze keer een vegetarische versie met chocolade. Dit recept is hierdoor niet suikervrij maar wel zo goed als. Of je moet suikervrije chocolade gebruiken. 


Voor 2 grote porties
  • 100gr gedroogde bonen (bij mij 50gr wit en 50gr bruin)
  • 250gr aardappelen
  • 1 rode paprika
  • 1 ui
  • 1 teentje knolook
  • 2 tomaten
  • 200ml tomaten passata (sap)
  • 25gr heel donkere chocolade
  • peper
  • 1 lepeltje pili-pilipoeder
  1. doe de bonen in een pot met water en laat minstens 8uur weken
  2. Spoel af. Neem nieuw water en kook de bonen voor een kleine 3 kwartier
  3. Schil ondertussen de aardappelen en snij in kleine blokjes
  4. Voeg bij de kokende bonen en laat nog een tiental minuutjes meekoken
  5. Giet af en vang wat kookvocht op
  6. Snipper de ui en de knoflook
  7. Doe olie in een pan en fruit de ui en knoflook
  8. Snij de paprika in reepjes en voeg toe
  9. Snij de tomaten in blokjes en voeg toe
  10. voeg de kruiden toe
  11. voeg de bonen en aardappelen toe 
  12. voeg de passata toe en eventueel nog wat kookvocht
  13. Breng aan de kook
  14. Breek de chocolade in stukjes en voeg toe.
  15. Goed roeren en klaar  

dinsdag 22 oktober 2013

Mayonaise maken

Is er iets waar zoveel op gevloekt wordt als zelfgemaakte mislukte mayonaise? Er gaan zoveel fabeltjes hierover de ronde die moeten aangeven hoe moeilijk het wel niet is. Maar eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk en kan u het ook gerust doen tijdens uw menstruatie ;-)

Wat heb je nodig?
  • 1eigeel
  • een half koffielepeltje mosterd
  • peper en zout
  • 250ml neutrale olie.(koolzaad,zonnebloem,...) best geen olijfolie omdat die te krachtig smaakt
  • scheutje azijn of citroensap (1 van deze 2 moet omdat je iets zuur nodig hebt.Ik verkies citroensap) 
  1. Doe het eigeel in een kom met de mosterd en het citroensap. klop 2 a3 slagen (als je hier teveel los klopt komt er teveel lucht in waardoor je problemen kunt krijgen.) Het eigeel moet wel stuk zijn
  2. voeg een klein scheutje olie bij en klop
  3. Blijf kloppen terwijl je beetje bij beetje de olie erbij klopt, totdat alles erin zit. (als e een vetlaag ziet moet je eventjes doorkloppen zonder olie toe te voegen totdat deze weg is)
  4. Kruid af met peper en zout
  5. Tenmiste 3 weken houdbaar in de koelkast

zondag 20 oktober 2013

vriezerpasta

Gisteren moest ik totaal onverwacht een hele dag babysitten op het 4-jarige dochtertje van een vriendin. Ze  had nog niks in huis voor avondeten maar gaf me geld om naar de supermarkt te gaan. Met een kleuter van iemand anders op zaterdag boodschappen doen leek mij echter een slecht idee. Dus dook ik er maar de vriezer in met dit als resultaat. 

Voor 2 porties
  • 2 varkenslapjes (waren nog maar half ontdooid waardoor het bakken wat lang duurde
  • 300gr spinazie (zonder room)
  • 80gr pasta naar keuze
  • 1 rode ui
  • olijfolie
  1. Snij de varkenslapjes in blokjes
  2. Pel de ui en snipper fijn
  3. Verwarm wat olijfolie in een pan
  4. fruit de ui en voeg het vlees toe
  5. laat op een zacht vuurtje garen.
  6. Kook de pasta gaar
  7. voeg de spinazie bij het vlees en laat slinken.
  8. Serveer met de pasta
Opmerkingen
  • ik had hier gekruid met enkel peper en zout maar tijm of zelfs chili zal er ook wel lekker bij zijn
  • Niet het beste pastagerecht maar wel gemakkelijk als je weinig in huis hebt
  • Ik denk dat je het vlees ook zou kunnen weglaten en er en spiegelei bij serveren

donderdag 17 oktober 2013

Soeptijd

Wat houd ik ervan dat het weer echt herfst is. Ik ben blij dat we zo'n wisselende seizoenen hebben.Nu kan ik weer volop soep maken. Vroeger at ik niet zo graag soep maar nu vind ik dat gewoon een geweldig manier om restjes groenten te herwerken. In de zomer maak ik al wel eens gazpacho maar geen andere soep. Wat doe ik dan met mijn restjes? Ik vries die in. En nu heb ik een eerste portie uitgehaald om soep mee te maken.

Voor 4 grote porties
  • 2 broccoli stelen
  • 2 handjes restjes geraspte wortelen
  • 2 uien (die waren wel vers)
  • 1 rode paprika
  • een halve krop ijsbergsla (uit de groentelade)
  • kruiden naar smaak. Hier peper, selderijzout,paprika en peterselie
  • 2 liter water
  1. De groenten in grove stukken snijden (broccolisteel mag iets fijner)
  2. Alles samen in een pot doen
  3.  Aan de kook brengen en dan zachtjes 15 laten koken
  4. Mixen en eventueel bijkruiden
Niet de allerbeste soep ooit maar leuk vooruitzicht voor de winter. Uiteindelijk kan je zowat alles in de soep doen. De enige combinatie die ik eens gemaakt had die niet echt lekker was: rode biet met mais.

Een stuk speltbrood erbij en je hebt een heerlijke lunch. 

woensdag 16 oktober 2013

Review Montepulciano d'Abruzzio biowijn

Ik woon opeen geweldige locatie. Binnen een straal van 20km kan ik in 3 landen gaan winkelen.In de zomer verkies ik hiervoor de fiets. In de winter wordt het soms toch de auto. Dan gaan vriendje en ik samen voorraad inslagen in Duitsland. Speltmeel en andere bakproducten bij de Lidl. Al de rest bij de Aldi.Het statiegeld op de bruiswaterflessen kost daar meer dan de inhoud. Enkel koffie is er duur.

Ze hebben er biologische yoghurt en kwark, bio-vegiespreads, bio-muesli (welniet suikervrij),....

En mijn nieuwe favoriet

foto van http://www.discounter-preisvergleich.de
 De Montepulciano d'Abruzzio. Biologische rode Italiaanse wijn.

Positief (ik ben allsbehalve een wijnkenner hoor)
  • biologisch
  • Europees (dus niet al half de wereld rondgevlogen)
  • Heel lekker,ook een dag na openen
  • 2,19 per fles van 0,75. (jaja, twee euro en negentien cent)
  • Fruitige smaak. 
  • Lekker bij het eten maar ook als dessertwijn
Negatief
  • Voor zover ik weet enkel te koop in Duitsland bij AldiSud (indien je hem elders ziet,laat het maar weten)
  • Zoveel positief eigenschappen dat je er teveel van zou drinken ;-)

dinsdag 15 oktober 2013

Fruitige kipcurry

Een lekker gezond receptje dat door de zoete smaak ineens ook dessert is ;-) Serveer vooraf eventueel een soep als je anders te weinig groenten hebt.


 Voor 4 porties
  • 180gr bruine rijst
  • 300gr kipfilet (in reepjes gesneden)
  • 1ui, gesnipperd
  • 1ananas, in blokjes
  • 1 appel, in blokjes
  • 2 kleine bananen
  • 2 lepels currypoeder (kerrie voor de Nederlanders)
  • zout en peper
  • 1lepel honing
  • 2 lepels olie naar keuze
  • 100gr santen (droge blok kokos. te koop in Nederlandse supermarkten.of te vervangen met kokosmelk)
  • 300ml heet water (tenzij je kokosmelk gebruikt)
  1.  Kook de rijst gaar (best pas later opzetten, als je de ui gaat fruiten ofzo, hangt af van de gaartijd)
  2. meng de santen met het heet water zodat er een soort van kokosmelk ontstaat
  3. verhit 1 lepel olie in de pan en bak de kippenreepjes op een klein vuurtje gaar.kruid met peper en zout
  4. Haal uit de pan als ze gaar zijn
  5. Verhit opnieuw 1 lepel olie en fruit de ui glazig. voeg het currypoeder toe
  6. Voeg de ananas en de appel toe. Laat even meebakken en voeg dan de kokosmelk toe
  7. Breng aan de kook en pel ondertussen de bananen en snij in schijfjes
  8. Voeg de bananen met de honing toe en laat even mee warm worden.
  9. Voeg de kip terug toe en serveer met de rijst.

zaterdag 12 oktober 2013

Ontbijtsoep

Meestal eet ik 's morgens overnight oats of suikervrije muesli. Maar als ik wat meer tijd heb om een ontbijtje te maken eet ik al eens graag iets anders. Deze fruitige ontbijtsoep bijvoorbeeld. Voordeel is dat je ze zowel warm als koud kunt eten. Dus ik maak ze op een dag dat ik tijd heb om er warm van te genieten en heb ik ook voor de volgende dag een snel en voedzaam ontbijt klaarstaan.

De morgenstond......


Voor 2 a 3 porties
  • 1 appel (jonagold)
  • 1 peer (conference)
  • 1 kaneelstokje
  • 25gr rozijnen
  • 50gr havermout
  1. Was het fruit en snij in blokjes (indien gewenst kan je het schillen maar ik doe dat nooit)
  2. Doe een halve liter water in een pot en voeg appel,peer,rozijnen en kaneelstokje toe
  3. zet op een normaal vuur en breng aan de kook
  4. Voeg de havermout toe
  5.  Laat nog ongeveer 10 minuten zachtjes koken
  6. Serveer warm of laat afkoelen
Variaties
  • Voeg yoghurt toe bij het serveren
  • voeg gehakte walnoten of andere noten toe
  • Je kan ook1 soort fruit gebruiken
  • Je kan de havermout vervangen  door 100gr oud brood (wel direct toevoegen)
  • Voor een kruidigere smaak kan je kruidnagel of gember toevoegen
  • Je kan de havermout ook weglaten en het met muesli eten
  • Je kan het wat zoeter maken met bijvoorbeeld honing
  • ......

dinsdag 8 oktober 2013

hartige clafoutis

Ik maak al eens graag clafoutis met pruimen. Lekker makkelijk. Nu wou ik dit idee eens op een hartige wijze proberen. Maar het moest wel vullend genoeg zijn. Ik kwam, ik experimenteerde en ik proefde ;-)




3a4 porties
  • 1 groene paprika
  • 100gr champignons
  • 1 tomaat
  • 1 sjalot
  • 100gr gedroogde linzen
  • 150ml melk
  • 50gr feta
  • 2 eieren
  • peper, zout, chilivlokken, Provençaalse kruiden
  • olijfolie
  1. Kook de linzen in 3x de hoeveelheid water voor ongeveer 15 minuten (of zoals op de verpakking staat). Giet af
  2. Verwarm de oven voor op180C
  3. Pel de sjalot en snipper fijn. 
  4. Was de paprika en tomaat en snij in stukjes
  5. snij de champignons in stukjes
  6. Verwarm een scheut olijfolie in een pan en bak de sjalot glazig.Voeg kruiden naar smaak toe
  7. Voeg de paprika en champignons toe en bak kort mee
  8. voeg dan de tomaat toe en bak kort
  9. Giet het groentemengsel in een rechthoekige cakevorm
  10. Doe de melk en de eieren samen met de linzen in een kom. Roer goed
  11. Verbrokkel de feta en doe bij het ei mengsel. Kruid af
  12. Giet dit mengsel bij in het cakeblik
  13. Zet in het midden van de oven en laat ongeveer 45 minuten bakken.
Ik ging nog look toevoegen maar was dit vergeten. Olijven, courgette,... zoden hier ook in verwerkt kunnen worden.

maandag 7 oktober 2013

fruitkoekjes

Zondag bakdag en dus maakte ik gisterenavond, nadat iknog een fietstochtje gemaakt had om van het mooie weer te genieten, deze lekkere fruitkoekjes. Ze gaven mij een Grannygevoel. Inspiratie voor de koekjes vond ik bij kiwi&zo.


Voor 11 koekjes
  • 1 grote appel
  • 2 kleine bananen
  • 50gr havermout
  • 50gr amandelmeel
  • 20gr kokosolie (gesmolten*)
  • 50gr dadels
  • 15gr chocoladeschilfers
  1. Verwarm de oven voor op 180 C
  2. Was de appel, snij in 4, haal het klokhuis eruit en snij in grove stukken.
  3. Doe de appel,de banaan en dadels in de keukenmachine en hak fijn
  4. Voeg de andere ingrediënten toe en zet de keukenmachine nog even aan zodat alles mengt
  5. Schep met een lepel 11 hoopjes deeg op de bakplaat en duw plat met de bolle kant van de lepel
  6. Zet ongeveer 20 minuten in de oven. Mijn stonden net iets te lang. Maar ze waren nog steeds heel lekker en gezond.
* Ik heb een losstaande oven die waarschijnlijk niet zo zuinig is. Ik doe de kokosolie in een kommetje en zet dit boven op de oven hier door smelt de kokosolie. Een andere mogelijkheid is de olie heel eventjes in de oven zetten tijdens het voorverwarmen.  

zondag 6 oktober 2013

Zaterdag marktdag

Soms heb ik echt zin om te markten.(niet altijd). Vooral voor fruit en groenten vind ik dit leuk. Veel markten zijn tijdens de week en dan moet ik werken. Zaterdag is er echter markt in Eisden (Maasmechelen). Ik was daar nog nooit geweest omdat er altijd een paar praktische bezwaren zijn. Te ver om te fietsen (of toch zeker om er dan op tijd te zijn want de markt is 's morgens). Met de auto? Waar moet ik dan parkeren? Ik ken het daar niet echt. De bus? Nooit aan gedacht, tot gisteren. Met mijn busabonnement in de hand kan ik door het hele Vlaamse land. Enige probleem? Ik heb dringend zo'n boodschappenkarretje nodig. De bushalteleek nog nooit zover van mijn huis te zijn. 

Mijn oogst
  • 4 kilo rode paprika (3EUR)
  • 2 ananassen (2EUR)
  • 4 kilo nieuwe jonagold (3EUR)
  • 3kilo conference peren (3EUR)
  • 1 kilo witte druiven (1EUR)

Ik had nog interessante dingen gezien maar het verbaasd me al dat ik dit heb thuisgekregen.
De paprika heb ik gewassen, gesneden, kort geblancheerd en ingevroren. Een deel van fruit is voor deze week, van de rest heb ik fruitsalade gemaakt die ik ook heb ingevroren. Nu kan ik 's avonds een potje fruitsalade uit de diepvries nemen voorbij mijn ontbijt als ik weinig tijd heb om vers fruit te bewerken.

Nu zit mijn diepvries lekker vol en doen mijn schouders pijn. Volgende keer moet ik eerst een trolley hebben. Ik heb het web al even afgeschuimd opzoek naar een ecologisch exemplaar maar geen resultaat.

Toevallig iemand tips  waar ik een ecologische boodschappentrolley kan kopen?
En wat koop jij graag op de markt?

zaterdag 5 oktober 2013

kipsalon

Wie als eens een kebapzaak binnenstapt zal een bakje kapsalon wel kennen: Frietjes, kebapvlees met kaas in de oven en hier dan salade over. Vriendje eet het graag dus wou ik het zelf wel eens proberen. Gezonder en goedkoper dan naar de kebap gaan.





Voor 3 porties

  • 400gr kipfilet
  • 2teentjes look
  • 3 lepels olijfolie
  • 1 lepel harissa 
  • 5 grote aardappelen
  • Geraspte kaas
  • enkele blaadjes ijsbergsla
  • 1 tomaat
  • 1 kleine ui
  • 1/2 komkommer
  • Looksaus (eventueel zelfgemaakt)
  1. Snij de look fijn en meng met 1 lepelolijfolie en de Harissa
  2. Snij de kip in kleine blokjes en meng met de marinade
  3. Laat 2 uur marineren 
  4. Verwarm de oven voor op 180C
  5. Schil de aardappels en snij in dikke frieten. Kook lichtjes gaar.
  6. verwarm 1 lepel olijfolie in een pan en bak aardappelen gedurende 10minuten.
  7. Doe de aardappelen in een ovenschaal
  8. Doe een lepel olie in de pan en bak nu de kip gaar. Doe over de aardappelen
  9. Strooi er wat geraspte kaas over en zet een kwartiertje in de oven
  10. Was,snij en meng ondertussen de groenten.
  11. Als de ovenschaal klaar is verdeel je er de salade over.
  12. Serveer met knoflooksaus

donderdag 3 oktober 2013

Appel uit de oven

Ik herinner me nog vaag dat ik als kind voor de eerste keer zelf appel uit de oven maakte. Het recept kwam uit een kinderboekje en het was met veel honing en boter. Nog altijd experimenteer ik graag met deze klassieker en zo eet mijn vriendje ook eens fruit buiten bananen of aardbeienijs ;-)
En nu het al weer wat kouder wordt 's avonds kan het smaken





Per portie
  • 1 appel
  • een klein handje noten (naar keuze of gewoon gemengd, ik gebruik altijd die van Trader joe's van de aldi)
  • 2 lepeltjes ahornsiroop
  1. Verwarm de oven voor op 150C
  2. Was de appel en haal het klokhuis eruit met een appelboor
  3. Hak de noten fijn met een mes
  4. Zet de appel in een ovenschaal.
  5. Vul de holte op met de noten
  6. Giet de ahornsiroop over de appel
  7. Zet 15 a 20 minuten in de voorverwarmde oven

woensdag 2 oktober 2013

Een leuk krantenbericht

Soms vind je van die krantenberichten die je een goed gevoel geven. Nu ik al lang geen vaste treinreiziger meer ben (wegens gebrek aan treinen in Limburg) vond ik dit toch leuk.


Lees de rest in dit artikel van de standaard.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...